Diskussion om Sverige

Idag på min lektion hade vi "discussion groups" som vi har varje onsdag. När alla var klara med sina diskussioner så pratade vi om vad alla hade kommit fram till för slutsatser. Vi pratade om childcare och hur det går till i USA. Och vad som händer när man får barn. Här är det max 3 månader hemma annars får man säga upp sig. Många blir också sparkade när de är gravida. Anyway. Mitt i den lilla diskussionen säger min professor "Emelie, please share to the class what happens in Sweden."

Blev lite ställd mot väggen men sa att man som mamma kan vara mammaledig och få ut 80% av sin lön i minst ett år, säkert längre men jag vet inte exakt då jag inte varit i den sitsen ännu. Jag skojar inte när jag säger att det blev världens kackel efter det, läraren kunde knappt få tyst på eleverna. De kunde inte tro att det var sant. När min lärare dessutom sa att medical care är gratis och att det inte kostar pengar att föda barn, förskolor, skolor och gymnasium är gratis blev det ännu värre. Jag blev lite paff för jag tror jag just där och då insåg vilket bra land Sverige är. Det är INTE en vanlig grej eller något att ta för givet att få så mycket gratis i Sverige som vi får eller få så mycket hjälp överhuvudtaget. Ja, vi betalar hög skatt men de betalar liknande summor i skatt här också.

En stund efter när vi lämnat ämnet sa en tjej "Sorry but I can't get over the things you said about your country. I'm still shocked. I wanna live in Sweden, can I do that?" haha.

Därefter frågade min professor igen om hur bra vår sexundervisning är. Jag sa att i högstadiet har man (hade iallafall vi) en hälsokurs som man måste ta där man pratar om allt som rör kroppen, sex och puberten, man får inget betyg utan måste bara vara där. Jag tror de flesta skolor i Sverige har liknande grej. However. I USA delar dem upp tjejer och killar i två olika grupper och har två timmar sexundervisning som föräldrarna måste godkänna, that's all. Och min lärare menade på att eftersom vi i Sverige är mycket mer öppna med sex så har vi inte lika mycket ungdomar som får barn tidigt. I USA är det skyhöga siffror.

När jag berättade om kursen vi måste ta under de tre åren sa en kille högt "Shit, that's just too much, america seems fucking retarded". Nu lämnar vi samtalsämnet sa min professor.

Ofta när man pratar om Sverige blir det alltid så livliga diskussioner. Många förstår inte hur vårt land fungerar eftersom vi har det så bra. Jag är så glad att jag åkte utomlands för jag har lärt mig redan på denna korta tid att uppskatta Sverige på ett helt annat sätt än många andra någonsin kommer att göra. Jag är stolt över Sverige!